< powrót

AKTUALNOŚCI > Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Są najlepsze na świecie! W „AGROHURCIE” je znajdziecie ;)

Przepis na domowe ogórki kiszone
Ilość na 8 słoików po 300 ml
  • 1 kg małych ogórków
  • kawałek chrzanu
  • czosnek
  • koperek
  • 2 liście chrzanu
  • 2 litry gorącej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej
Sól rozpuść w gorącej wodzie.
Ogórki dokładnie umyj.
Słoiki i zakrętki wyparz i wysusz.
W słoiku ułóż ogórki, włóż przekrojone na pół ząbki czosnku (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu, koperek oraz kawałek liścia chrzanu.
Całość zalej gorącą solanką tak, by przykrywała dokładnie ogórki.

Dobrze zakręć i odstaw do kiszenia na 2-3 tygodnie.