< powrót

AKTUALNOŚCI >

Wielkanocny Żurek w chlebie
Przepis na Wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie!
Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem




 
Składniki:
  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Majeranek
Przygotowanie krok po kroku:
1. Przygotuj zakwas na żur: do dużego garnka wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce.
2. Po upływie 3 dni przerzedź zakwas.
3. Rozpuść masło, prawdziwki pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj aż grzyby będą miękkie.
4. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Dopraw solą i pieprzem.
5. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz około 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
6. Żur wlej do chlebów, obłóż plasterkami kiełbasy oraz pokrojonymi jajkami. Posyp posiekaną natką pietruszki.
 
***
Marmurkowa Babka na Wielkanoc
Oryginalna babka w dwóch kolorach! Przepis na babkę marmurkową jest łatwy, a efekt zaskakujący!
Babkę możesz udekorować również czekoladą

 

 
Składniki na marmurkową babkę z lukrem:
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • 100 g czekolady - najlepiej gorzkiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • niecała łyżeczka cukru waniliowego
  • opcjonalnie – lukier
Sposób przygotowania babki:
1. Masło utrzyj razem z cukrem - dodawaj go stopniowo.
2. Dodaj jajka i cukier waniliowy, zmiksuj.
3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy - zmiksuj.
4. Do masy dodaj mleko i jeszcze raz zmiksuj.
5. Masę podziel na dwie części.
6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do jednej części ciasta, wymieszaj delikatnie.
7. Foremkę do babek wysmaruj masłem i wysyp odrobiną tartej bułki.
8. Przełóż masy do foremki. Aby uzyskać fantazyjne marmurkowe fale, rób to na przemian - raz ciemna masa, raz jasna, a następnie roztrzep lekko np. widelcem. Jeśli chcesz upiec babkę dwukolorową , najpierw przełóż całą ciemną masę, a następnie całą jasną.
9. Babkę piecz w 180 stopniach C przez ok. 60 minut - do tzw. suchego patyczka.
10. Po wystudzeniu babkę udekoruj lukrem lub czekoladową polewą.
 
***
Mazurek Makowy
Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i  wykończenie z białego lukru.
Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny!


 
Ciasto:
  • 85g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Cały czas ucierając dodać masło i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na, wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównać. Piec 15 minut w temp. 180°C.

Masa makowa: 
  • 200g maku
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 60g masła
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Mak zalać wrzątkiem  i  gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny.
Mak odsączyć i zemleć dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Zmielony mak wymieszać z utartymi żółtkami, stopionym masłem, kaszą manną i ubitą pianą. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.
 
Dekoracja:
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30g stopionego masła
  • 25ml rumu
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (daktyle, suszone morele, rodzynki)
  • 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
 Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, rumem i stopionym masłem na białą masę. Rozsmarować cienką warstwę na przestudzonym cieście. Posypać posiekanymi bakaliami. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego i udekorować fantazyjnie mazurek.
 
***
Jajka Faszerowane Wędzonym Łososiem
Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem, to idealny pomysł na śniadanie wielkanocne. Tak, tak, to już za niecały miesiąc. Jajka nadziewane łososiem są rewelacyjne, a do tego ładnie prezentują się na codziennym i świątecznym stole. Smacznego!

 
Składniki:
  • 6 dużych jaj
  • 3 łyżki mielonego wędzonego łososia ok. 50 g
  • 2 łyżki majonezu lub serka śmietankowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Do dekoracji:
  • świeży koperek
  • plastry wędzonego łososia
  • słodka czerwona papryka
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na średnim ogniu. Po wyjęciu z wrzątku pozostaw żeby ostygły. Po obraniu jajek ze skorupki, przetnij każde z nich na pół. Delikatnie wyciąg żółtka do miseczki.
Do miseczki, w której masz żółtka dodaj łososia i pozostałe składniki. Przy pomocy widelca dokładnie wymieszaj tak, aby powstałą jednolita masa. Następnie za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij białka masą. Danie możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni pod szczelnym przykryciem. Smacznego!
 
***