Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się zawartością kalorii (80-120 kcal w 100 gramach). Są źródłem:
Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione.
Jak widzicie śliwki to niezwykle zdrowe i smaczne owoce, które znajdują szerokie zastosowanie we wspomaganiu zdrowia oraz w kuchni. Można robić z nich dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast jak i wędlin i mięs. Śliwki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit i układu pokarmowego, odchudzającym się oraz tym, którzy lubią mieć piękną, gładką cerę oraz lśniące włosy.
żródło:https://sklep.auraherbals.pl/pl/blog/10-wlasciwosci-zdrowotnych-sliwek/43